Gäller från och med: Höstterminen 2021
Beslutad av: Professor Thomas Johansson
Datum för fastställande: 2021-06-24
Avdelning: Industriell elektroteknik och automation
Kurstyp: Gemensam kurs, avancerad nivå och forskarnivå
Kursen ges även på avancerad nivå med kurskod: EIEN10
Undervisningsspråk: Engelska, svenska
Kursen syftar till att ge grundläggande kunskaper inom vindkraft och dess användning i samhället. Den syftar även till att på ett ingenjörsmässigt sätt identifiera och förklara vindkraftteknik och -system samt deras integrering i kraftsystemet. Kursen har stor relevans för en hållbar utveckling av energisystemet där vindkraft för tillfället är den mest expansiva förnybara energikällan med en årlig global utbyggnadstakt på ca 20 %. Behovet av elektrisk energi växer ständigt samtidigt som kraven på miljövänlig elproduktion ökar. Utbyggnaden av miljövänliga alternativ ökar successivt till följd av globala och nationella mål på förnybar elproduktion. I Sverige finns elcertifikatsystemet som en drivkraft för utbyggnaden av förnybar elproduktion. Vindkraften förväntas successivt ta en allt större andel då den befintliga kärkraften minskar och troligen är utfasad innan år 2040. I takt med större andel förnybar elproduktion ställs högre krav på elkraftsystemet till följd av minskade reglermarginaler. För att bibehålla elförsörjningens höga driftsäkerhet kommer även kraven på vindkraftsystem att öka. Speciellt för alltfler nyetablerade storskaliga anläggningar både på land och till havs. I kursen beskrivs nuläget och möjligheterna för vindkraften att bidra till energiförsörjningen i Sverige och internationellt. Vi studerar bland annat vinden som energiresurs, verkens produktion och uppbyggnad samt miljöfrågor.
Kunskap och förståelse
För godkänd kurs skall doktoranden
Färdighet och förmåga
För godkänd kurs skall doktoranden
Värderingsförmåga och förhållningssätt
För godkänd kurs skall doktoranden
Historisk överblick av vindkraftens utveckling och dess geografiska expansion Vindpotential och dess fysikaliska bakgrund. Påverkan av terräng vid val av anläggningsplats. Energiinnehåll och produktionsberäkning. Teknik och system för vindkraftanläggningar. Funktion och egenskaper för olika konstruktioner. Styrning, reglering och drift Storskalig och småskalig utbyggnad. Exempel på storskalig havsbaserad anläggning. Design och dimensionering för optimering av produktion, tillgänglighet och kostnad. Integrering av vindkraftsystem till kraftsystemet. Anslutningskrav och systemtjänster. Vindkraftens påverkan på Elmarknaden. Modellering, simulering och analys av vindkraftsystem. Arbetsmoment inom projektering, konstruktion och drift & underhåll. Inlämningsuppgifter, projektuppgift samt laboration Studiebesök hos kraftbolag med vindkraftanläggning.
Manwell, James F., McGowan, Jon G. & Rogers, Anthony L.: Wind Energy Explained, Theory, Design and Application. 2009. ISBN 9780470015001.
Undervisningsformer: Föreläsningar, laborationer, projekt, studiebesök
Examinationsformer: Skriftlig tentamen, inlämningsuppgifter.
För godkänd kurs krävs fullgörande av en laboration med förberedelseuppgifter, en simuleringsuppgift, en designövning, två inlämningsuppgifter, projektuppgift samt skriftlig sluttentamen som innefattar uppgifter med både problemlösning och teorifrågor.
Betygsskala: Underkänd, godkänd
Examinator:
Förutsatta förkunskaper: ESSF15 Elenergiteknik (E+W), MIE012, EIEF35 Elektroteknikens grunder (M), ETE115, EITF90 Ellära och elektronik (F).
Kursansvarig: Jörgen Svensson <jorgen.svensson@iea.lth.se>
Hemsida: http://www.iea.lth.se/wps