Gäller från och med: Höstterminen 2016
Beslutad av: Rektor/Viktor Öwall
Datum för fastställande: 2016-08-30
Avdelning: Immunteknologi
Kurstyp: Ren forskarutbildningskurs
Undervisningsspråk: Engelska, svenska
Kursens syfte är att ge en vetenskaplig grund till arbete med cellodling och inbegriper praktiskt arbete såväl som säkerhetsaspekter. Målet är att studenten ska erhålla kunskap om de tekniker för cellodling som är relevanta generellt och för det egna projektet. Detta innefattar bl a inredning av laboratoriet för cellodling, korrekt användning av apparatur, sterilisering, säkerhet och avfallshantering, infektioner med mikroorganismer, korskontaminering, medier, cellers vidhäftningsförmåga, subkultivering, tillväxtkurvor, nedfrysning/upptining och kloning/selektion. Specifika cellodlingstekniker kan t.ex. innefatta etablering av primärkulturer, immortalisering, produktion av monoklonala antikroppar, transfektion, odling av celler i agar, flödescytometri, och toxicitetstest.
Kunskap och förståelse
För godkänd kurs skall doktoranden kunna redogöra för de grundläggande principerna inom cellodling samt för säkerhetsregler och avfallshantering.
Färdighet och förmåga
För godkänd kurs skall doktoranden
Värderingsförmåga och förhållningssätt
För godkänd kurs skall doktoranden kunna reflektera över cellodlingsarbete utifrån miljömässiga risker och ett säkerhetsperspektiv.
I kursen diskuteras säkerhetsaspekter, det praktiska handhavandet samt teoribakgrund runt arbete i ett cellodlingslaboratorium.
Cellodling. En praktisk handbok i odling av mammalieceller (V. Kielberg, N. Brünner, P. Briand) Kapitel 1-9, 15 Kapitel 10-14, 16, 17 läses vid behov, d.v.s. om det är aktuellt att någon av dessa tekniker ska användas i projektet – kontrollera med handledaren. Fundamental Techniques in Cell Culture, Laboratory Handbook (3rd edition, ECACC, Sigma-Aldrich) - hela boken
Undervisningsform: Litteraturkurs som självstudier
Examinationsform: Muntlig tentamen
Betygsskala: Underkänd, godkänd
Examinator:
Förkunskapskrav: Antagen till forskarstudier vid LTH alt. förväntas antas till sådana forskarstudier.
Förutsatta förkunskaper: Grundläggande kunskap i cellbiologi.
Kursansvariga: