Gäller från och med: Höstterminen 2019
Beslutad av: Margareta Sandahl
Datum för fastställande: 2019-10-09
Avdelning: Inst för Livsmedelsteknik
Kurstyp: Ren forskarutbildningskurs
Undervisningsspråk: Engelska
Syftet med kursen är att ge erfarenhet av en full produktion och utvärderingscykel av en probiotisk Lactobacillus reuteri stam.
Kunskap och förståelse
För godkänd kurs skall doktoranden
Färdighet och förmåga
För godkänd kurs skall doktoranden
Värderingsförmåga och förhållningssätt
För godkänd kurs skall doktoranden
Denna kurs är främst avsedd för doktorander i livsmedel och formulering teknik och i Applied Microbiology. Särskilt för studenter som är involverade i projekt relaterade till Lacobacillus reuteri. Ämnen - Fermentering av Lactobacillus Reuteri med syftet att producera celler. Utvärdering av celltillväxt och celltillstånd. Frysta torkning med en inbäddningsmatris. Utvärdering av frystorkning med metoder för materialtestning. Utvärdering av probiotisk funktionalitet hos frystorkade bakterieceller med olika biologiska analyser.
Min-Tze Liong (ed), "Probiotics: biology, genetics and health aspects", Springer, ISBN: 978-3-642-20837-9, Chapter 1, 4 and 6. ”Freeze drying of lactic acid bacterias” in Willem F. Wolkers (ed), Harriëtte Oldenhof (ed); ”Cryopreservation and Freeze-Drying Protocols”, Springer, ISBN: 978-1-4939-2192-8. Present SOPs describing laboratory procedures of the included operations.
Undervisningsform: Projekt. Laboration som innehåller cellproduktion, frystorkning och utvärdering av probiotisk kvalitet.
Examinationsform: övrigt.
Skriftlig rapport med en utvärdering av en produktion och förslag till hur en SOP kan konstrueras för ett av momenten.
Betygsskala: Underkänd, godkänd
Examinator:
Förkunskapskrav: Studenten skall vara doktorand inom ett relevant område.
Förutsatta förkunskaper: Studenten förväntas ha tidigare kunskaper i relevanta områden.
Urvalskriterier: Studenter inom BCC projektet prioriteras.
Kursansvarig: Björn Bergenståhl Examinatorer: Björn Bergenståhl, Magnus Carlquist (TMB) och Sebastian Håkansson (SLU)
Kursansvarig: Björn Bergenståhl <bjorn.bergenstahl@ple.lth.se>