Gäller från och med: Autumn 2019
Beslutad av: Margareta Sandahl
Datum för fastställande: 2019-10-09
Avdelning: Food Technology, Engineering, Nutrition
Kurstyp: Ren forskarutbildningskurs
Undervisningsspråk: English
The aim of the course is to provide experience of a full production and evaluation cycle of a probiotic Lactobacillus reuteri strain.
Kunskap och förståelse
För godkänd kurs skall doktoranden
Färdighet och förmåga
För godkänd kurs skall doktoranden
Värderingsförmåga och förhållningssätt
För godkänd kurs skall doktoranden
This course is primarily designed for PhD students in Food and Formulation engineering and in Applied Microbiology. Particularly for students involved in projects related to Lacobacillus reuteri. Topics – Fermentation of Lactobacillus reuteri with the aim of producing cells. Evaluation of cell growth and cell condition. Freeze drying with an embedding matrix. Evaluation of the freeze drying involving methodologies for material testing. Evaluation of probiotic functionality of freeze-dried bacterial cells using various biological assays.
Min-Tze Liong (ed), "Probiotics: biology, genetics and health aspects", Springer, ISBN: 978-3-642-20837-9, Chapter 1, 4 and 6. ”Freeze drying of lactic acid bacterias” in Willem F. Wolkers (ed), Harriëtte Oldenhof (ed); ”Cryopreservation and Freeze-Drying Protocols”, Springer, ISBN: 978-1-4939-2192-8. Present SOPs describing laboratory procedures of the included operations.
Undervisningsform: Projekt. Practicals by following one cell production, freeze drying and probiotic evaluation cycle.
Examinationsform: övrigt.
Written material in form of an evaluation report of the production and suggestions to established or revised SOPs.
Betygsskala: Underkänd, godkänd
Examinator: Professor Björn Bergenståhl
Förkunskapskrav: The student should be PhD student at in a relevant area.
Förutsatta förkunskaper: Required prior knowledge. The students are assumed to have basic knowledge in microbiology in general and in probiotics in particular.
Minsta antal deltagare: 3
Begränsat antal platser: 3
Urvalskriterier: Students within the BCC program are prioritized.
Course coordinator: Björn Bergenståhl Examiners: Björn Bergenståhl, Magnus Carlquist (TMB) och Sebastian Håkansson (SLU)
Startdatum: 2021-01-01.
Startdatumet är ungefärligt.
Slutdatum: 2022-01-02
Kursfart: 25% of full time
The course is intended for students in the BBC program. Anmälan till Björn Bergenståhl/ Bjorn.Bergenstahl@food.lth.se
Kursansvarig: Björn Bergenståhl <bjorn.bergenstahl@ple.lth.se>