lunduniversity.lu.se

Forskar­utbildnings­kurser

Faculty of Engineering | Lund University

Detaljer för kurs KLG060F Food Chemistry for Product Formulation

Utskriftsvänlig visning

Allmänt
  • KLG060F
  • Tillfällig
Kursnamn
  • Food Chemistry for Product Formulation
Kursomfattning
  • 7.5
Undervisningsform
  • Gemensam kurs, avancerad nivå och forskarnivå
Administrativ information
  • 7745 (Food Technology, Engineering, Nutrition / Food Technology)
  •  -05-13
  • FN2/Eva Nordberg Karlsson

Aktuell fastställd kursplan

Allmänt
  • English
  • Varje hösttermin
Syfte
  • The aim of the course is to describe the chemistry of food components, and their interactions and influence on the characteristics of foods.
Innehåll
  • The course will bring knowledge about:

    chemical and physical-chemical properties of protein, fat and carbohydrates in food as well as the role of water for the properties of foods.
    contribution from different food components to the structure of foods at a microscopic and a macroscopic level.
    chemical and enzymatic reactions, for example lipid oxidation, the Maillard reaction and caramelisation.
    basic chemistry of taste, flavour and colour.
    different types of food analysis.
    The course includes lectures and other activities:

    Case studies focus on the contribution of different components to food properties from chemical, technical and sensory perspectives.
    Seminar exercises cover for example different types of food analysis.
    The practical parts include basic sensory analysis.
Kunskap och förståelse
  • För godkänd kurs skall doktoranden
  • be able to describe and evaluate chemical and physical-chemical properties as a basis for different functionality characteristics of foods.
    be able to describe basic concepts of chemical and sensory analysis of foods.
Färdighet och förmåga
  • För godkänd kurs skall doktoranden
  • be able to evaluate relations between the chemical composition and the properties of foods.
    be able to independently and in a group, written and orally, explain the relation between chemical composition and properties of foods.
Värderingsförmåga och förhållningssätt
  • För godkänd kurs skall doktoranden
  • be able to use library and electronic resources at Lund University to compile and critically evaluate information about relations between chemical composition and properties of foods.
Undervisningsformer
  • Föreläsningar
  • Seminarier
  • Laborationer
  • övningar
  • Projekt
  • Studiebesök
Examinationsformer
  • Skriftlig tentamen
  • Skriftlig rapport
  • Inlämningsuppgifter
  • Seminarieföredrag av deltagarna
  • Underkänd, godkänd
Förkunskapskrav
Förutsatta förkunskaper
Urvalskriterier
Litteratur
  • Coultate, T.P: Food – The Chemistry of its Components. The Royal Society of Chemistry.
  • Latest edition
Övrig information
Kurskod
  • KLG060F
Administrativ information
  •  -05-13
  • FN2/Eva Nordberg Karlsson

Alla fastställda kursplaner

1 kursplan.

Gäller från och med Första inlämning Andra inlämning Fastställd
Autumn 2014 2014‑01‑13 11:05:41 2014‑03‑11 15:30:56 2014‑05‑13

Aktuellt eller kommande publicerat kurstillfälle

Inget matchande kurstillfälle hittades.

Alla publicerade kurstillfällen

Inga matchande kurstillfällen hittades.

0 kurstillfällen.


Utskriftsvänlig visning