Gäller från och med: Autumn 2014
Beslutad av: FN2/Eva Nordberg Karlsson
Datum för fastställande: 2014-05-13
Avdelning: Food Technology
Kurstyp: Gemensam kurs, avancerad nivå och forskarnivå
Kursen ges även på avancerad nivå med kurskod: KLG060
Undervisningsspråk: English
The aim of the course is to describe the chemistry of food components, and their interactions and influence on the characteristics of foods.
Kunskap och förståelse
För godkänd kurs skall doktoranden
Färdighet och förmåga
För godkänd kurs skall doktoranden
Värderingsförmåga och förhållningssätt
För godkänd kurs skall doktoranden be able to use library and electronic resources at Lund University to compile and critically evaluate information about relations between chemical composition and properties of foods.
The course will bring knowledge about: chemical and physical-chemical properties of protein, fat and carbohydrates in food as well as the role of water for the properties of foods. contribution from different food components to the structure of foods at a microscopic and a macroscopic level. chemical and enzymatic reactions, for example lipid oxidation, the Maillard reaction and caramelisation. basic chemistry of taste, flavour and colour. different types of food analysis. The course includes lectures and other activities: Case studies focus on the contribution of different components to food properties from chemical, technical and sensory perspectives. Seminar exercises cover for example different types of food analysis. The practical parts include basic sensory analysis.
Coultate, T.P: Food – The Chemistry of its Components. The Royal Society of Chemistry.
Latest edition
Undervisningsformer: Föreläsningar, seminarier, laborationer, övningar, projekt, studiebesök
Examinationsformer: Skriftlig tentamen, skriftlig rapport, inlämningsuppgifter, seminarieföredrag av deltagarna
Betygsskala: Underkänd, godkänd
Examinator:
Förutsatta förkunskaper: KOK012 Organic Chemistry, KBK011 Biochemistry
Kursansvariga: