Gäller från och med: Autumn 2022
Beslutad av: Jens Wahlström
Datum för fastställande: 2022-09-05
Avdelning: Food Technology
Kurstyp: Gemensam kurs, avancerad nivå och forskarnivå
Kursen ges även på avancerad nivå med kurskod: KLGN20
Undervisningsspråk: English
This purpose of the course is to give deeper understanding of fundamental engineering principles, with special emphasis on heat and mass transfer in food processing unit operations.
Kunskap och förståelse
För godkänd kurs skall doktoranden
Färdighet och förmåga
För godkänd kurs skall doktoranden
Värderingsförmåga och förhållningssätt
För godkänd kurs skall doktoranden
A) Food engineering fundamentals: Engineering numeracy, thermophysical properties and uncertainty propagation. B) Heat Transfer and Food: Review of fundamental heat transfer, estimation of heat transfer coefficients in food engineering applications, heat exchangers and unsteady state heat transfer. C) Kinetics and Food Preservation: Review of fundamental reaction kinetics, preservation technologies, thermal food process calculations and lethality. D) Freezing and Frozen Foods: Freezing mechanisms, equipment and freezing rates. E) Mass Transfer and Food Dehydration: Review of fundamental mass transfer and psychrometrics, convective and diffusive mass transfer in food processing, drying rates and drying equipment. Learning activities include lectures, seminars, problem-solving, computer exercises and practical experiments in pilot-scale.
Singh, R. Paul & Heldman, Dennis R.: Introduction to Food Engineering. Academic Press, 2013. ISBN 9780123985309.
Undervisningsformer: Föreläsningar, seminarier, laborationer, övningar
Examinationsformer: Skriftlig tentamen, skriftlig rapport.
Final written exam and reports
Betygsskala: Underkänd, godkänd
Examinator:
Förutsatta förkunskaper: KETF01 Transport processes
Kursansvarig: Andreas Håkansson <andreas.hakansson@ple.lth.se>
Hemsida: https://www.food.lth.se/english/