lu.se

Forskar­utbildnings­kurser

Lunds tekniska högskola | Lunds universitet

Detaljer för kursplan för kurs KNLN01F giltig från och med HT 2013

Utskriftsvänlig visning

Allmänt
Syfte
  • Att ge en ökad förståelse och en vetenskapligt baserad helhetssyn på human nutrition och metabolism med fokus på hur livsmedlens egenskaper och komponenter i olika råvaror påverkar kroppens funktioner.
Innehåll
  • I kursen presenteras makro- och mikronäringsämnen och deras funktioner i kroppen. Även andra kostfaktorer med betydelse för normala kroppsfunktioner och vid särskilda behov i ett livslångt perspektiv lyfts fram. Vidare belyses aktuella näringsrekommendationer och hur dessa kan översättas till konkreta mängder och typer av livsmedel. Alla kursdeltagare får göra en individuell kostregistrering där de egna kostvanorna undersöks.
Kunskap och förståelse
  • För godkänd kurs skall doktoranden
  • •kunna beskriva hur livsmedel och dess komponenter omvandlas i olika delar av mag-tarmkanalen
    •kunna redogöra för hur upptagna näringsämnen distribueras och omsätts i kroppen
    •känna till hur olika faktorer i livsmedel påverkar funktioner i kroppen
    •kunna karaktärisera och bedöma näringsinnehåll i olika livsmedel
    •känna till de rådande Nordiska näringsrekommendationerna
    •beskriva och bedöma livsmedels betydelse för att upprätthålla hälsa genom livet
Färdighet och förmåga
  • För godkänd kurs skall doktoranden
  • •genomföra och utvärdera en individuell kostundersökning samt föreslå lämpliga förändringar av kosten för att uppnå rekommenderade intag
    •muntligt och skriftligt redogöra för och diskutera aktuell forskning som bedrivs inom ett utvalt område med anknytning till nutrition och hälsa.
    •ha förmåga att självständigt och i grupp planera, redovisa och diskutera resultat och slutsatser av praktiska moment och studier av vetenskaplig litteratur
Värderingsförmåga och förhållningssätt
  • För godkänd kurs skall doktoranden
  • •ha förmåga att kritiskt analysera och värdera information om näring och hälsa
    •visa förmåga till lagarbete där olika lagmedlemmar får olika uppdrag som alla ska vägas ihop till en slutlig presentation
Undervisningsformer
  • Föreläsningar
  • övningar
Examinationsformer
  • Skriftlig tentamen
  • Underkänd, godkänd
Förkunskapskrav
Förutsatta förkunskaper
Urvalskriterier
Litteratur
  • Gibney, Michael J., Lanham-New, Susan A., Cassidy, A. & Vorster, Hester H.: Introduction to Human Nutrition. Wiley-Blackwell, 2009. ISBN 9781405168076.
    Abrahamsson, L.: Näringslära för högskolan. 2006. ISBN 9789147053551.
    Gibney, Michael J., Macdonald, Ian A. & Roche, H.: Nutrition and Metabolism. Wiley-Blackwell, 2010. ISBN 9781405168083.
Övrig information
Kurskod
  • KNLN01F
Administrativ information
  •  -05-13
  • FN2/Eva Nordberg Karlsson

Alla publicerade kurstillfällen för kursplanen

Inga matchande kurstillfällen hittades.

0 kurstillfällen.


Utskriftsvänlig visning