Detaljer för kursplan för kurs KNLN01F giltig från och med HT 2013 Utskriftsvänlig visning Kurskod:KNLN01F Gäller från och med:Höstterminen 2013 Kursplanen är fastställd Allmänt Undervisningsspråk:Engelska Ges:Varje vårtermin Kurshemsida:www.foodandnutrition.lth.se Syfte Att ge en ökad förståelse och en vetenskapligt baserad helhetssyn på human nutrition och metabolism med fokus på hur livsmedlens egenskaper och komponenter i olika råvaror påverkar kroppens funktioner. Innehåll I kursen presenteras makro- och mikronäringsämnen och deras funktioner i kroppen. Även andra kostfaktorer med betydelse för normala kroppsfunktioner och vid särskilda behov i ett livslångt perspektiv lyfts fram. Vidare belyses aktuella näringsrekommendationer och hur dessa kan översättas till konkreta mängder och typer av livsmedel. Alla kursdeltagare får göra en individuell kostregistrering där de egna kostvanorna undersöks. Kunskap och förståelse För godkänd kurs skall doktoranden •kunna beskriva hur livsmedel och dess komponenter omvandlas i olika delar av mag-tarmkanalen •kunna redogöra för hur upptagna näringsämnen distribueras och omsätts i kroppen •känna till hur olika faktorer i livsmedel påverkar funktioner i kroppen •kunna karaktärisera och bedöma näringsinnehåll i olika livsmedel •känna till de rådande Nordiska näringsrekommendationerna •beskriva och bedöma livsmedels betydelse för att upprätthålla hälsa genom livet Färdighet och förmåga För godkänd kurs skall doktoranden •genomföra och utvärdera en individuell kostundersökning samt föreslå lämpliga förändringar av kosten för att uppnå rekommenderade intag •muntligt och skriftligt redogöra för och diskutera aktuell forskning som bedrivs inom ett utvalt område med anknytning till nutrition och hälsa. •ha förmåga att självständigt och i grupp planera, redovisa och diskutera resultat och slutsatser av praktiska moment och studier av vetenskaplig litteratur Värderingsförmåga och förhållningssätt För godkänd kurs skall doktoranden •ha förmåga att kritiskt analysera och värdera information om näring och hälsa •visa förmåga till lagarbete där olika lagmedlemmar får olika uppdrag som alla ska vägas ihop till en slutlig presentation Undervisningsformer Föreläsningar övningar Examinationsformer Skriftlig tentamen Betygsskala:Underkänd, godkänd Förkunskapskrav Förutsatta förkunskaper KNL026 Fysiologi Urvalskriterier Litteratur Litteratur:Gibney, Michael J., Lanham-New, Susan A., Cassidy, A. & Vorster, Hester H.: Introduction to Human Nutrition. Wiley-Blackwell, 2009. ISBN 9781405168076.Abrahamsson, L.: Näringslära för högskolan. 2006. ISBN 9789147053551.Gibney, Michael J., Macdonald, Ian A. & Roche, H.: Nutrition and Metabolism. Wiley-Blackwell, 2010. ISBN 9781405168083. Övrig information Kurskod Kurskod:KNLN01F Administrativ information Datum för fastställande: -05-13 Beslutad av:FN2/Eva Nordberg Karlsson Alla publicerade kurstillfällen för kursplanen Inga matchande kurstillfällen hittades. 0 kurstillfällen. Utskriftsvänlig visning