Kursplan för
Human nutrition
Human Nutrition
KNLN01F, 7.5 högskolepoäng
Gäller från och med: Höstterminen 2013
Beslutad av: FN2/Eva Nordberg Karlsson
Datum för fastställande: 2014-05-13
Allmänna uppgifter
Avdelning: Livsmedelsteknologi
Kurstyp: Gemensam kurs, avancerad nivå och forskarnivå
Kursen ges även på avancerad nivå med kurskod: KNLN01
Undervisningsspråk: Engelska
Syfte
Att ge en ökad förståelse och en vetenskapligt baserad helhetssyn på human nutrition och metabolism med fokus på hur livsmedlens egenskaper och komponenter i olika råvaror påverkar kroppens funktioner.
Mål
Kunskap och förståelse
För godkänd kurs skall doktoranden
- •kunna beskriva hur livsmedel och dess komponenter omvandlas i olika delar av mag-tarmkanalen
- •kunna redogöra för hur upptagna näringsämnen distribueras och omsätts i kroppen
- •känna till hur olika faktorer i livsmedel påverkar funktioner i kroppen
- •kunna karaktärisera och bedöma näringsinnehåll i olika livsmedel
- •känna till de rådande Nordiska näringsrekommendationerna
- •beskriva och bedöma livsmedels betydelse för att upprätthålla hälsa genom livet
Färdighet och förmåga
För godkänd kurs skall doktoranden
- •genomföra och utvärdera en individuell kostundersökning samt föreslå lämpliga förändringar av kosten för att uppnå rekommenderade intag
- •muntligt och skriftligt redogöra för och diskutera aktuell forskning som bedrivs inom ett utvalt område med anknytning till nutrition och hälsa.
- •ha förmåga att självständigt och i grupp planera, redovisa och diskutera resultat och slutsatser av praktiska moment och studier av vetenskaplig litteratur
Värderingsförmåga och förhållningssätt
För godkänd kurs skall doktoranden
- •ha förmåga att kritiskt analysera och värdera information om näring och hälsa
- •visa förmåga till lagarbete där olika lagmedlemmar får olika uppdrag som alla ska vägas ihop till en slutlig presentation
Kursinnehåll
I kursen presenteras makro- och mikronäringsämnen och deras funktioner i kroppen. Även andra kostfaktorer med betydelse för normala kroppsfunktioner och vid särskilda behov i ett livslångt perspektiv lyfts fram. Vidare belyses aktuella näringsrekommendationer och hur dessa kan översättas till konkreta mängder och typer av livsmedel. Alla kursdeltagare får göra en individuell kostregistrering där de egna kostvanorna undersöks.
Kurslitteratur
- Gibney, Michael J., Lanham-New, Susan A., Cassidy, A. & Vorster, Hester H.: Introduction to Human Nutrition. Wiley-Blackwell, 2009. ISBN 9781405168076.
- Abrahamsson, L.: Näringslära för högskolan. 2006. ISBN 9789147053551.
- Gibney, Michael J., Macdonald, Ian A. & Roche, H.: Nutrition and Metabolism. Wiley-Blackwell, 2010. ISBN 9781405168083.
Undervisningsformer: Föreläsningar, övningar
Examinationsform: Skriftlig tentamen
Betygsskala: Underkänd, godkänd
Examinator:
Antagningsuppgifter
Förutsatta förkunskaper: KNL026 Fysiologi
Kurstillfällesinformation
Kursansvariga:
Hemsida: www.foodandnutrition.lth.se