Kursen ges till doktorander vid avdelningen för brandteknik, Lunds universitet, samt doktorander vid andra universitet samt externa deltagare som uppfyller de grundläggande kraven på bakgrundsutbildning relaterad till ämnet. Kursen innehåller seminarier, föreläsningar och övningar.
Litteraturen består av boken Tunnel Fire Dynamics, skriven av Haukur Ingason, Ying Zhen Li och Anders Lönnermark 2015. Boken täcker helt kursens innehåll och ger nödvändig bakgrund till de problem som ska lösas. Denna bok innehåller bland annat information om generering av förbränningsprodukter, värme och strålning, effekter av förbränningsprodukter, värme och strålning, temperaturer, värmeflöde etc. Före varje seminarium läser studenterna specifika kapitel i listan nedan för individuella seminarier.
Mellan seminarierna är det meningen att doktoranderna (vilket inte krävs för externa deltagare som inte kräver högskolepoäng) ska arbeta med korta inlämningsuppgifter som presenteras och diskuteras kort på följande seminarium. I slutet av kursen ska studenterna tillämpa de inhämtade kunskaperna och analysera ett typiskt problem, t.ex. kopplat till brandutvecklingen i en tunnel.
Det förutsätts att studenten utvecklar en enkel modell som förutsäger resultatet av den valda uppgiften genom ett projektarbete. I början av kursen introduceras projektarbetet. Detta projektarbete kommer att presenteras vid slutseminariet.
Generellt ska en kort uppsats (max 2 A4-sidor) lämnas in före varje seminarium innehållande författarens reflektion över materialet för seminariet.