lu.se

Forskar­utbildnings­kurser

Lunds tekniska högskola | Lunds universitet

Detaljer för kursplan för kurs KLG020F giltig från och med HT 2024

Utskriftsvänlig visning

Allmänt
  • Engelska
  • Varje hösttermin
Syfte
  • Kursen skall ge doktorander grundläggande kunskap om hur relevanta röntgen- och neutronmetoder kan appliceras för att studera livsmedel. Fokus ligger på metoder som finns tillgängliga på s.k. stora anläggningar. Samt hur experiment med metoderna bör utformas och hur ansökningar om stråltid skall skrivas.
Innehåll
  • Kursen fokuserar på experimentella metoder och deras begränsningar, instrument och experimentella uppställningar, metoder för utvärdering av experimentella data samt modellering för tolkning av data.
Kunskap och förståelse
  • För godkänd kurs skall doktoranden
  • • Ha konceptuell förståelse för röntgen- och neutrontekniker och deras begränsningar
    • Ha översiktlig kunskap om olika metoder/instrument och experimentella uppställningar för röntgen och neutroner inom livsmedelsteknologi
    • Ha kunskap om hur teknikerna inom kursen kan komplimentera mer klassiska karaktäriseringsmetoder inom livsmedelsteknologi
Färdighet och förmåga
  • För godkänd kurs skall doktoranden
  • • Självständigt kunna söka, bearbeta och sammanställa relevant information för det egna forskningsprojektet i relation till röntgen- och neutronmetoder
    • Kunna designa experiment med röntgen- och neutronmetoder inom det egna forskningsprojektet
    • Kunna utforma testexperiment i labskala som bas för stråltidsansökan
    • Skriva och presentera en projektansökan för stråltid (grupparbete)
Värderingsförmåga och förhållningssätt
  • För godkänd kurs skall doktoranden
  • • Kunna identifiera möjligheter och begränsningar med röntgen- och neutronmetoder för applikationer inom livsmedelsteknologi
    • Kunna söka upp och kritiskt granska vetenskaplig litteratur med relevans för röntgen – och neutronmetoder inom livsmedelsteknologi
    • Kunna kritiskt granska och bedöma andra kursdeltagares stråltidsansökningar och presentationer
Undervisningsformer
  • Föreläsningar
  • Seminarier
  • övningar
  • Studiebesök
Examinationsformer
  • Seminarieföredrag av deltagarna
  • Kursen examineras av studierektor för forskarutbildningen vid Institutionen för Processteknik och Tillämpad Biovetenskap
  • Underkänd, godkänd
Förkunskapskrav
  • Doktorand vid Lunds Universitet eller annat lärosäte
Förutsatta förkunskaper
  • Kunskap inom ett eller flera områden såsom livsmedelsteknoloig, kolloidkemi, fysikalisk kemi, bioteknik, kemiteknik
Urvalskriterier
Litteratur
  • Kurskompendium och vetenskapliga artiklar.
Övrig information
Kurskod
  • KLG020F
Administrativ information
  • 2024-04-09
  • Jens Wahlström

Alla publicerade kurstillfällen för kursplanen

Inga matchande kurstillfällen hittades.

0 kurstillfällen.


Utskriftsvänlig visning