För godkänd kurs måste deltagarna:
- kunna beskriva centrala begrepp för isoterm kalorimetri (termostat, värmeflödessensor, referens, kalibreringskoefficient, baslinje, tidskonstant, elektrisk kalibrering med den stationära metoden, stabilitet och upplösning av instrument, val av referens) .
- känna till de vanligaste användningsområdena för isoterm kalorimetri (cementhydratation, stabilitet/nedbrytning, titrering (ITC), värmekapacitets-mätningar).
- känna till de vanligaste felkällorna vid isoterm kalorimetri (avdunstning, friktion, tryck-volym arbete?).
- ha kunskap om grundläggande begrepp inom kemi (pH, hastighetskonstanter och hastighetsekvationer, jämviktskonstant och massverkans lag, entalpi, värmekapacitet, värme, värmeeffekt, aktiveringsenergi).
- att kunna göra grundläggande utvärdering av resultat från sex olika typer av kalorimetriska mätningar:
1. Kvalitativ bedömning av påverkan av tillsatsmedel (cementhydratation), konserveringsmedel (livsmedel) mm.
2. Beräkna värme från en process från mätning (t ex cementhydratation, biologiskt experiment).
3. Nedbrytningshastigheten från värmeeffekt och entalpi.
4. Värmekapacitet från drop-cP mätningar.
5. Hastighetskonstanten och entalpi från värmeeffekten från första ordningens reaktion.
6. Aktiveringsenergi från kalorimetriska mätningar vid flera temperaturer.