lu.se

Forskar­utbildnings­kurser

Lunds tekniska högskola | Lunds universitet

Detaljer för kursplan för kurs VTGN01F giltig från och med HT 2021

Utskriftsvänlig visning

Allmänt
Syfte
  • Bakgrund
    Fältundersökningar utgör ett av de viktigaste och kanske mest handfasta momenten i förundersökningsprocessen, eftersom de ofta utförs i projektens tidigaste skede, och gör så att de mest grundläggande misstagen kan undvikas. Undersökningarna syftar bland annat till att ta reda på var en anläggning lämpligast placeras, samt vilka förutsättningar som påverkar utförande, design och funktion samt anläggningens driftsekonomi. Det finns också en omedelbar koppling mellan innehållet i för- och fältundersökningarna och uppställda miljökrav.

    Förundersökningar i fält är idag i huvudsak en rationell och högteknologisk process av mycket stor betydelse för hela byggprocessen. Kännedom om för- och fältundersökningar är därför av vikt inte bara för den som skall utföra dem, utan för alla som arbetar med anläggningsprojekt.

    Kursen syfte
    I kursen Fältundersökningsmetodik är avsikten att ge fördjupad kunskap om förundersökningens betydelse och innehåll med speciell vikt lagd på fältundersökningar. Härvid läggs stor vikt vid den iterativa arbetsmetodiken med stegvis förfining och förbättring, liksom betydelsen av ett multidisciplinärt och hållbarhetsinriktat förhållningssätt i syntesarbetet.

    Speciellt betonas den geologiska modellens betydelse för förundersökningsprocessen som sådan och dess betydelse i bygg-, anläggnings- och miljöundersökningar, samt geofysiska och geotekniska fältmetoders tillämpning inom ingenjörsgeologi, geoteknik, hydrogeologi, grundvattenskydd och förorenad mark.
Innehåll
  • Geologisk konceptuell modellering och fältmetodik. Tillämpad geofysik inklusive teori, praktiskt utförande, modellerings- och tolkningsteknik, samt möjligheter och begränsningar. Tonvikten ligger på utvalda geofysiska metoder av särskilt intresse för ingenjörsmässiga grundvatten-, miljö- och infrastrukturtillämpningar, t.ex. geoelektriska, elektromagnetiska och seismiska metoder. Numerisk modellering och invers numerisk modellering. Borrnings- och provtagningsteknik med avseende på tillämpbarhet samt principer för klassificering och tolkning av jord- och bergprover. Integrerad användning och tolkning av information från olika delsteg och metoder i förundersökningsprocessen.

    Kursmålet uppnås genom en kombination av teoretisk fördjupning, praktisk projektplanering, fältundersökningar, rapportskrivning och muntlig presentation vid seminarium. Genom att väsentliga delar av kursen är upplagd som en verklig förundersökning ges träning i utvärderingsmetodik och redovisningsteknik. Härigenom tränas förmågan att kunna såväl granska som utarbeta beslutsunderlag för olika behov och utredningsnivåer i grundvatten-, miljö- och infrastrukturprojekt.

    Fältundersökningsprojektet består av etablering av förväntningsmodell, design av undersökningsstrategi, fältundersökning, databearbetning, tolkning och analys samt skriftlig och muntlig redovisning av resultaten. Vid fältarbetena utgör användningen av ingenjörsgeofysiska metoder en central del. Vidare ingår borrnings- och provtagningsteknik med geoteknisk bandvagn.

    Projektarbetet genomförs i grupper om 3-4 studenter. Under arbetet med tolkning och redovisning av fältundersökningarna finns täta möjligheter till lärarkonsultation. Skriftlig redovisning och muntlig redovisning samt diskussion sker vid ett obligatoriskt slutseminarium.

Kunskap och förståelse
  • För godkänd kurs skall doktoranden
  • kunna förstå hur man på ett modernt sätt insamlar, tolkar och redovisar geofysiska och geotekniska data.
    kunna definiera och beskriva principerna för de metoder som ingår i kursen.
    kunna redogöra för metodernas möjligheter och begränsningar i ingenjörs- och miljötillämpningar.

Färdighet och förmåga
  • För godkänd kurs skall doktoranden
  • kunna skapa och tillämpa konceptuella underlag för planering och utförande av fältundersökningar, med utgångspunkt i de geologiska förutsättningarna.
    kunna utforma ett förundersökningsprogram med utgångspunkt i geologiska, hydrogeologiska och jord- och bergmekaniska förutsättningar sammanvägt med de bygg- och anläggningstekniska samt miljömässiga krav som varje projekt innehåller.
    kunna använda och förstå grundprinciperna för simulerings- och utvärderingsprogram för geofysiska metoder.
    för utvalda geofysiska och geotekniska metoder kunna samla in data i fält, samt bearbeta och tolka dessa.
    kunna föreslå relevanta metoder för att verifiera mätresultat från indirekta mätmetoder t.ex. geofysiska metoder. Här avses grundläggande undersökningsborrning, provtagning, in-situ mätteknik och geofysisk borrhålsmätning.
    kunna muntligt och skriftligt presentera resultat från en fältundersökning för tänkta målgrupper bestående av tekniker, beslutsfattare och allmänhet samt ge konstruktiv kritik på andras arbeten.
    visa förmåga att på ett självständigt sätt söka och värdera information med relevans för förundersökningar relaterade till anläggningsteknik, hydrogeologi, miljöskydd och liknande.
Värderingsförmåga och förhållningssätt
  • För godkänd kurs skall doktoranden
  • ha insikt om förundersökningsprocessen som sådan och dess betydelse i bygg-, anläggnings- och miljöundersökningar.
    visa prov på att ha antagit ett förhållningssätt som betonar samverkan mellan representanter för olika yrkesgrupper vid planering och genomförande av projekt som berör geofysiska metoders tillämpning inom ingenjörsgeologi, geoteknik, hydrogeologi, grundvattenskydd och förorenad mark.
    visa förmåga att inse behovet av ett multidisciplinärt och hållbarhetsinriktat förhållningssätt och vikten av samtidig värdering av geotekniska, geologiska, hydrologiska, hydrauliska, kemiska, ekologiska, sociala och andra förutsättningar vid behandling av problemställningar kring mark, grundvatten och miljö.
    visa förmåga att reflektera över erhållna resultat och kunna identifiera behov av ytterligare underlag, kunskaper och förmågor.
Undervisningsformer
  • Föreläsningar
  • Seminarier
  • Laborationer
  • övningar
  • Projekt
Examinationsformer
  • Skriftlig tentamen
  • Skriftlig rapport
  • Seminarieföredrag av deltagarna
  • Underkänd, godkänd
Förkunskapskrav
  • - VTGA01 Teknisk geologi ELLER VTGA05 Teknisk geologi - FMIN40 Miljösystemanalys: Miljökonsekvensbeskrivning ELLER FKFN35 Miljömätteknik ELLER FMIF05 Miljö och management ELLER VTGF01 Bergmekanik och bergbyggnad ELLER VTGN10 Grundvattenteknik ELLER motsvarande kunskaper som prövas vid antagningen
Förutsatta förkunskaper
  • FMAB30 Flerdimensionell analys.
Urvalskriterier
Litteratur
  •  
  • Kursmaterial i form av artiklar och textutdrag. Delas ut under kursens gång.
Övrig information
Kurskod
  • VTGN01F
Administrativ information
  • 2021-03-31
  • Professor Thomas Johansson

Alla publicerade kurstillfällen för kursplanen

3 kurstillfällen.

Kurskod ▽ Kursnamn ▽ Avdelning ▽ Inrättad ▽ Kursplan giltig från ▽ Startdatum ▽ Slutdatum ▽ Publicerad ▽
VTGN01F Fältundersökningsmetodik Teknisk geologi 2021‑04‑13 Höstterminen 2021 2021‑08‑30 2021‑10‑30 2021‑04‑13
VTGN01F Fältundersökningsmetodik Teknisk geologi 2022‑04‑07 Höstterminen 2021 2022‑08‑29 2022‑10‑29 2022‑04‑07
VTGN01F Fältundersökningsmetodik Teknisk geologi 2023‑08‑14 Höstterminen 2021 2023‑08‑28 2023‑10‑29 2023‑08‑14

Utskriftsvänlig visning