Gäller från och med: Höstterminen 2014
Beslutad av: FN2/Eva Nordberg Karlsson
Datum för fastställande: 2014-05-13
Avdelning: Livsmedelsteknologi
Kurstyp: Gemensam kurs, avancerad nivå och forskarnivå
Kursen ges även på avancerad nivå med kurskod: KLG060
Undervisningsspråk: Engelska
Kursen syftar till att ge en beskrivning av livsmedelskomponenternas kemi och interaktioner och hur dessa bestämmer livsmedlens egenskaper.
Kunskap och förståelse
För godkänd kurs skall doktoranden
Färdighet och förmåga
För godkänd kurs skall doktoranden
Värderingsförmåga och förhållningssätt
För godkänd kurs skall doktoranden utifrån universitetets biblioteksresurser och elektroniska källor samla och kritiskt värdera information om samband mellan kemisk sammansättning och livsmedels egenskaper.
Kursen skall ge kunskaper om: kemiska och fysikalisk-kemiska egenskaper hos protein, fett och kolhydrater i livsmedel samt om vattnets roll för livsmedels egenskaper. komponenternas bidrag till struktur på mikroskopisk och makroskopisk nivå. kemiska och enzymatiska reaktioner, t.ex. fettoxidation, Maillardreaktionen och karamellisering. smak-, arom- och färgämnens grundläggande kemi. olika typer av livsmedelsanalyser. I kursen ingår föreläsningar och andra aktiviteter: Fallstudier fokuserar på komponenternas bidrag till livsmedlens egenskaper ur kemiskt, tekniskt och sensoriskt perspektiv. Seminarieövningar behandlar bland annat olika typer av livsmedelsanalyser De praktiska momenten innefattar grundläggande sensorisk analys.
Coultate, T.P: Food – The Chemistry of its Components. The Royal Society of Chemistry.
Senaste upplagan
Undervisningsformer: Föreläsningar, seminarier, laborationer, övningar, projekt, studiebesök
Examinationsformer: Skriftlig tentamen, skriftlig rapport, inlämningsuppgifter, seminarieföredrag av deltagarna
Betygsskala: Underkänd, godkänd
Examinator:
Förutsatta förkunskaper: KOK012 Organisk kemi , KBK011 Biokemi
Kursansvariga: