Kursen är främst avsedd för doktorander inom Livsmedelsteknologi, Läkemedelsteknologi, Fysikalisk kemi, Nanoteknik samt för Bio-gränssnitt och relaterade discipliner.
Partikelstabiliserade emulsioner, så kallade pickeringemulsioner, är kända för många positiva egenskaper, inklusive förhållandevis god stabilitet vilken grundas på adsorberande fasta partiklar i gränsytan mellan de två oblandbara faserna (olja och vatten). På senare tid har användningen av partiklar att stabilisera emulsioner rönt betydande forskningsintresse, detta på grund av partiklarnas speciella särdrag och potentiella tekniska tillämpningar då gällande emulsionssystem uppvisar långtidsstabilitet, även vid stora droppstorlekar samt utan tillsats av ytaktiva medel. Emulsionssystem av pickeringtyp tillämpas förutom i applikationer inom livsmedelsindustrin, även inom t ex inom pappers-, kosmetika- och färgindustri samt även inom farmaceutiska läkemedelsformuleringar för både lokal och oral tillförsel.
I kursen ingår fysikalisk beskrivning av pickeringemulsioner, deras kolloidala egenskaper i samband med livsmedel och läkemedel, studiet av de förändringar som sker under processen, teknisk kunskap som behövs för att utforma processer och system samt sambanden mellan struktur, kemi och konsumentupplevda kvalitetsegenskaper.